Fűtésterv.hu

Kazán méretezés

Mit érdemes tudnia? A kazán teljesítményét [kW, kilowatt] úgy szokás meghatározni, hogy a leghidegebb téli időszakban körülbelül 10%-kal haladja meg az épület hőveszteségét.

Megfelelően méretezett kazán esetén -15 °C-os külső és 20 °C-os belső hőmérséklet mellett még éppen elegendő a fűtési teljesítmény.

A kazánok méretezése történhet

A

Tapasztalati alapon

A szükséges csúcsteljesítményt nem számításokkal határozzuk meg, hanem becsléssel, az épület jellegének megfelelően, a fűtött légköbméter szerint:

Példa: 100 m²-es 3 m belmagasságú, régi építésű családi ház fűtött térfogata 300 m³; a fűtési teljesítményigény 300 m³ * 50 W/m³ = 15000 W = 15 kW. A hőtermelőt legalább 10%-kal érdemes e fölé kalibrálni: 15,0 kW * 1,1 = 16,5 kW.

B

Hőszükséglet számítás alapján

Az épület hőszükségletét mérnök számolja ki, ami alapján megválasztható a legalkalmasabb teljesítményű készülék.

A mérnök meghatározza a ház összes, és helyiségenkénti hőigényét is. Ez minden épületben eltérő, és függ például a tájolástól, csatlakozó fűtött és fűtetlen falfelületektől, födémektől. A háznak egy kiugró, gyorsan lehűlő része magasabb hőigényű, mint például a belső közlekedő. A hőszükséglet számítás témakört részletesebben is tárgyaljuk, érdemes megtekintenie, mit tartalmaz egy ilyen kalkuláció.

Ajánlatunk a kazán méretezésére

Kiszállás nélkül


tervrajzok alapján, 200 m² alapterületig

Kazán méretezés

30.000 Ft
fizetendő bruttó díjon (áfát tartalmazza)

Kiszállás: nincs
Felmérés: nincs
Hőszükséglet számítás: tartalmazza
Helyiségenkénti számítás: tartalmazza
Kazánteljesítmény megadása: tartalmazza
Segítség a hőleadók kiválasztásában: tartalmazza

Megrendelem

Kiszállással, felméréssel


egész Pest megyében, 200 m² alapterületig

Kazán méretezés

40.000 Ft
fizetendő bruttó díjon (áfát tartalmazza)

Kiszállás: tartalmazza (Pest megye)
Felmérés: tartalmazza
Hőszükséglet számítás: tartalmazza
Helyiségenkénti számítás: tartalmazza
Kazánteljesítmény megadása: tartalmazza
Segítség a hőleadók kiválasztásában: tartalmazza

Megrendelem

A kiszállással egybekötött szolgáltatás megrendelésére csak Pest megyében van lehetőség. A kiszállás és felmérés nélküli megbízásokat az ország egész területéről várjuk, az építészeti terveket a megbízó biztosítja (szükséges: alaprajz, homlokzatok, metszetek rétegrenddel, nyílászárók műszaki adatai). A megrendeléseket egy munkanapon belül visszaigazoljuk e-mailben, és a fent megtekinthető szolgáltatási díjat írásban is megerősítjük.

Az alábbiakban kérhet egyedi árajánlatot a számítások elkészítésére. A fenti áraktól lakóingatlanok esetében nem térünk el, így akkor érdemes ajánlatot kérnie, ha ingatlanja 200 m²-nél nagyobb, vagy egyedi rendeltetésű.

Személyes árajánlatot kérek

Ha kitölti az alábbi űrlapot, egy munkanapon belül egyedi árajánlatot küldünk Önnek e-mailben.

Az építmény adatai


Ajánlatkérő adatai
Kombi cirkó kazánok méretezése melegvíz termelésre

A „kombi” jelentése, hogy a kazán kombinált üzemű, a fűtési melegvíz mellett használati melegvizet is termel. A cirkó szó a szivattyús keringetésre utal, az elmúlt évtizedekben már leginkább csak ilyen berendezéseket telepítettek (a gravitációs elven működők helyett). Cirkó kazánokról szóló fejezetünkben megtekintheti a kombi berendezés bekötését, illetve más kiegészítő információkat is megtalál.

A teljesítményt kilowattban adják meg a gyártók, ami a csúcsüzemre vonatkozik. A korszerű kazánok ún. modulációs szabályzással rendelkeznek, egy 24 kW-os kazán akár 8 kW-ra is képes visszamodulálni magát, ami azt jelenti, hogy ilyen teljesítmény mellett is közel egyenértékű hatásfokkal tud üzemelni.

Tipp: Ha meglévő épületben cserél kazánt, és a korábbi hőtermelő berendezés megfelelő volt, nem érdemes mérnöki méretezést készíttetnie. Ön is tudja ellenőrizni, hogy az otthoni gázkazánja megfelelő teljesítményű-e! Télen, a leghidegebb, -11 és -15 fok közötti átlag-hőmérsékletű időszakokban, az idő 80-90%-ában kell maximális teljesítményen üzemelnie a berendezésnek, amennyiben megfelelően lett kiválasztva a mérete.

Mikor forduljon mérnökhöz?

Ha precízen méretezett kazánt szeretne választani, mert például új épületet épít.

Ha kazánt kíván cserélni és nem biztos benne, hogy a korábbi méret megfelelő volt.

Mérnök bevonása

A túlméretezés hatásai

A kazán csak ritkán kapcsol be: mivel a szükségesnél magasabb teljesítményen üzemel, a fűtővizet hamar túlmelegíti és pár perc után lekapcsol. A radiátor hőfoka a forró és a hideg között váltakozik, szemben az ideális, közepes hőmérsékletű, folyamatos üzemmel. Megfelelő teljesítményű és szabályzású rendszer esetén a hőtermelő berendezés folyamatosan dolgozik, a radiátorokba mindig a megfelelő hőmérsékletű víz jut, feltéve, hogy azok is jól lettek méretezve. A kazán üzemelési ciklusait annak közvetlen megfigyelésével ellenőrizhetjük. Ha azt látjuk, hogy a leghidegebb téli időszakokban is csak rövid ideig fűt a kazán, valószínűleg túl van méretezve.

Alulméretezési problémák

A leghidegebb téli időjárási körülmények között a rendszer nem tudja tartani az elvárt hőfokot a belső terekben, miközben a hőtermelő berendezés folyamatosan maximális teljesítményen üzemel. A fűtést kénytelenek vagyunk valamilyen hordozható eszközzel kiegészíteni, például elektromos hősugárzóval, vagy olajradiátorral. Jó tudni, hogy ha csak bizonyos helyiségekben elégtelen a fűtés, akkor az valószínűleg arra utal, hogy a radiátor vagy a padlófűtés van alulméretezve, nem pedig a kazán. Olvasson részletesebben a radiátor méretezés témakörről!

FŰTÉSTERV.hu
Hétfő-Péntek 9-17 Elérhetőség
Az oldalt szerkeszti
Goda János
okl. gépészmérnök
Vladár Péter
okl. gépészmérnök
Gali András
okl. építészmérnök
futesterv.hu © 2024 Minden jog fenntartva.