Fűtésterv.hu

Radiátor méretezés

Radiátorok különböző méretben és teljesítményben

A radiátorok méretezése az alábbi két módon történhet:

A

Becsléssel, tapasztalati alapon

Régi építésű lakóházakban, a helyiségben légköbméterenként 30-50 W radiátor teljesítménnyel számolunk. Ha a nyílászárók rosszak, a szobának sok külső fala van, északi tájolású, akkor a nagyobb értékkel számoljunk! Ha a szobát fűtött terek határolják több oldalról, déli tájolású, az ablakok légzárósága jó, esetleg cserélve is lettek, akkor a 30 W/m³ értéket tekintsük irányadónak! Az újabb építésű, hőszigetelt, korszerű épületeknél az előbbi érték alá is mehetünk. A módszer előnye, hogy gyors és egyszerű; hátránya, hogy az egyes szobákban eltérő hőfokok alakulhatnak ki, ha a radiátorok méretei nem mindenhol ugyanúgy aránylanak a hőszükséglethez. Ha sorba kötött radiátorok is vannak a rendszerben, sorrendben egyre nagyobb méretű fűtőtesteket kell választani.

B

Pontos mérnöki számítások alapján

A gépészmérnök tervező az építészeti tervek, vagy felmérés alapján hőveszteség számítást készít, ami helyiségenként megmutatja a radiátorok szükséges méreteit. A számítás figyelembe veszi az épület összes szerkezeti jellemzőjét - falak, födémek, padlók és nyílászárók méreteit, rétegrendjét, hőátbocsátási tényezőjét.

Előnye: A precíz teljesítmény illesztéssel elkerülhető a túlméretezés és az alulméretezés, e mellett a helyiségekben megkívánt hőmérsékletek előre tervezhetők.

Ismerje meg részletesebben a hőszükséglet számítást

Ajánlatunk a radiátorok méretezésére

Kiszállás nélkül


tervrajzok alapján, 200 m² alapterületig

Kazán méretezés

30.000 Ft
fizetendő bruttó díjon (áfát tartalmazza)

Kiszállás: nincs
Felmérés: nincs
Hőszükséglet helyiségenként: tartalmazza
Radiátorok méretezése: tartalmazza
Kazánteljesítmény megadása: tartalmazza
Segítség a hőleadók kiválasztásában: tartalmazza

Megrendelem

Kiszállással, felméréssel


egész Pest megyében, 200 m² alapterületig

Kazán méretezés

40.000 Ft
fizetendő bruttó díjon (áfát tartalmazza)

Kiszállás: tartalmazza (Pest megye)
Felmérés: tartalmazza
Hőszükséglet helyiségenként: tartalmazza
Radiátorok méretezése: tartalmazza
Kazánteljesítmény megadása: tartalmazza
Segítség a hőleadók kiválasztásában: tartalmazza

Megrendelem

A kiszállással egybekötött szolgáltatás megrendelésére csak Pest megyében van lehetőség. A kiszállás és felmérés nélküli megbízásokat az ország egész területéről várjuk, az építészeti terveket a megbízó biztosítja (szükséges: alaprajz, homlokzatok, metszetek rétegrenddel, nyílászárók műszaki adatai). A megrendeléseket egy munkanapon belül visszaigazoljuk e-mailben, és a fent megtekinthető szolgáltatási díjat írásban is megerősítjük.

Az alábbiakban kérhet egyedi árajánlatot a számítások elkészítésére. A fenti áraktól lakóingatlanok esetében nem térünk el, így akkor érdemes ajánlatot kérnie, ha ingatlanja 200 m²-nél nagyobb, vagy egyedi rendeltetésű.

Személyes árajánlatot kérek

Ha kitölti az alábbi űrlapot, egy munkanapon belül egyedi árajánlatot küldünk Önnek e-mailben.

Az építmény adatai


Ajánlatkérő adatai
A fűtővíz hőmérséklete, hőfoklépcső

A fűtési rendszer hőfoklépcsője a kazánból kilépő és oda visszatérő víz hőmérsékletét adja meg. Távfűtéses rendszerek általában 90/70 °C-os hőfoklépcsővel vannak tervezve, ami azt jelenti, hogy a leghidegebb téli napokon 90 fokos előremenő víz fűti a hőleadókat, és a radiátorok úgy lettek méretezve, hogy a visszatérő vezetékbe 70 °C körüli víz kerüljön. A mai radiátoros rendszereket általánosan 70/55 és  55/45 °C közötti üzemre tervezik.

Kondenzációs kazánhoz nagyobb radiátor

A kondenzációs kazánok hatásfoka magasabb, ha a megtermelt melegvíz alacsonyabb hőmérsékletű. Ha a kazán 90 °C-os helyett 40 °C-os előremenő vízzel dolgozik, a gázfogyasztás 5-7%-kal kevesebb. Ha élni szeretnénk ezzel a megtakarítással, akkor érdemes felületfűtést választani (fal-, mennyezet-, padlófűtés), ha erre nincs lehetőség, akkor nagyobb teljesítményű radiátort válasszunk. Egy nagyobb hőleadó ugyanazt a szobai hőmérsékletet alacsonyabb felületi hőfokkal tudja fenntartani.

Szabályzás, elzárószelep, termosztatikus szelep

A termosztatikus szeleppel pontosan beállítható a radiátor hőfoka

A korszerű megoldás a termosztatikus radiátorszelepek alkalmazása, amellyel helyiségenként állítható az elvárt hőfok. A termosztatikus szelep körülbelül egy fokos pontossággal képes követni a szobai hőmérsékletet, és automatikusan szabályozza a fűtővíz áramlását. Ha hideg van a helyiségben, akkor kinyit, ha túlmelegedett a levegő, akkor elzár. Az elzárószelep csak arra ad lehetőséget, hogy manuálisan változtassuk a leadott teljesítményt, amit általában újra meg kell tennünk, ha a külső hőfok megváltozik. Érdemes tudni, hogy abba a helyiségbe, ahol szobatermosztát van, nem tehető termosztatikus szelep, különben ellenszabályzás alakul ki.

Mikor van szüksége mérnökre?

Írjon üzenetet
Mérnök bevonása
Hőszükséglet méretezéshez

Alul-, vagy túlméretezett hőleadók

Ha nem megfelelő a radiátor mérete, akkor teljesen kinyitott szelep mellett sem éri el a szoba hőmérséklete az elvárt értéket. Jó tudni, hogy ha az összes helyiségben hideg van, akkor feltehetően a kazán van alulméretezve.

Ha a radiátor túlméretes, akkor a leghidegebb időben is részben elzárható a szelep, és ennek hatására a hőfok nem csökken. Ha a házban a hőleadók összteljesítménye van túlméretezve, akkor bizonyos radiátorok teljesen kizárhatók, a komfortérzet jelentős csökkenése nélkül.

Tényleges méret

A fűtési rendszer tervezése szempontjából csak a radiátor teljesítményének (Wattban adják meg a gyártók) van jelentősége, a dimenzionális kiterjedésének (szélesség, magasság, mélység) nincs. Ha az elvárt hőleadási teljesítményt meghatároztuk, a választandó radiátornak megfelelően ellenőrizzük a telepítés helyszínén rendelkezésre álló helyet, az ablak parapet magasságát és a falszerkezet szilárdságát, hogy alkalmas-e a rögzítőelem fogadására. A radiátort az ablak alá érdemes telepíteni, ennek komfortérzeti oka, hogy az ablak „hideg sugárzását” ellensúlyozza a fűtőtest.

Ha radiátort cserél: amennyiben cserélni kívánja a radiátort, és a korábbi elem megfelelő volt, akkor ugyanolyan teljesítményűt érdemes választania. Egy fűtésszerelő nagy biztonsággal tud tájékoztatást adni bármilyen régi típus helyettesítési lehetőségeiről.

FŰTÉSTERV.hu
Hétfő-Péntek 9-17 Elérhetőség
Az oldalt szerkeszti
Goda János
okl. gépészmérnök
Vladár Péter
okl. gépészmérnök
Gali András
okl. építészmérnök
futesterv.hu © 2024 Minden jog fenntartva.