Fűtésterv.hu

Radiátor méretezés

Radiátorok különböző méretben és teljesítményben

A radiátorok méretezése az alábbi két módon történhet:

A

Becsléssel, tapasztalati alapon

Régi építésű lakóházakban, a helyiségben légköbméterenként 30-50 W radiátor teljesítménnyel számolunk. Ha a nyílászárók rosszak, a szobának sok külső fala van, északi tájolású, akkor a nagyobb értékkel számoljunk! Ha a szobát fűtött terek határolják több oldalról, déli tájolású, az ablakok légzárósága jó, esetleg cserélve is lettek, akkor a 30 W/m³ értéket tekintsük irányadónak! Az újabb építésű, hőszigetelt, korszerű épületeknél az előbbi érték alá is mehetünk. A módszer előnye, hogy gyors és egyszerű; hátránya, hogy az egyes szobákban eltérő hőfokok alakulhatnak ki, ha a radiátorok méretei nem mindenhol ugyanúgy aránylanak a hőszükséglethez. Ha sorba kötött radiátorok is vannak a rendszerben, sorrendben egyre nagyobb méretű fűtőtesteket kell választani.

B

Pontos mérnöki számítások alapján

A gépészmérnök tervező az építészeti tervek, vagy felmérés alapján hőveszteség számítást készít, ami helyiségenként megmutatja a radiátorok szükséges méreteit. A számítás figyelembe veszi az épület összes szerkezeti jellemzőjét - falak, födémek, padlók és nyílászárók méreteit, rétegrendjét, hőátbocsátási tényezőjét.

Előnye: A precíz teljesítmény illesztéssel elkerülhető a túlméretezés és az alulméretezés, e mellett a helyiségekben megkívánt hőmérsékletek előre tervezhetők.

Ismerje meg részletesebben a hőszükséglet számítást

HIRDETÉS

A fűtővíz hőmérséklete, hőfoklépcső

A fűtési rendszer hőfoklépcsője a kazánból kilépő és oda visszatérő víz hőmérsékletét adja meg. Távfűtéses rendszerek általában 90/70 °C-os hőfoklépcsővel vannak tervezve, ami azt jelenti, hogy a leghidegebb téli napokon 90 fokos előremenő víz fűti a hőleadókat, és a radiátorok úgy lettek méretezve, hogy a visszatérő vezetékbe 70 °C körüli víz kerüljön. A mai radiátoros rendszereket általánosan 70/55 és  55/45 °C közötti üzemre tervezik.

Kondenzációs kazánhoz nagyobb radiátor

A kondenzációs kazánok hatásfoka magasabb, ha a megtermelt melegvíz alacsonyabb hőmérsékletű. Ha a kazán 90 °C-os helyett 40 °C-os előremenő vízzel dolgozik, a gázfogyasztás 5-7%-kal kevesebb. Ha élni szeretnénk ezzel a megtakarítással, akkor érdemes felületfűtést választani (fal-, mennyezet-, padlófűtés), ha erre nincs lehetőség, akkor nagyobb teljesítményű radiátort válasszunk. Egy nagyobb hőleadó ugyanazt a szobai hőmérsékletet alacsonyabb felületi hőfokkal tudja fenntartani.

Szabályzás, elzárószelep, termosztatikus szelep

A termosztatikus szeleppel pontosan beállítható a radiátor hőfoka

A korszerű megoldás a termosztatikus radiátorszelepek alkalmazása, amellyel helyiségenként állítható az elvárt hőfok. A termosztatikus szelep körülbelül egy fokos pontossággal képes követni a szobai hőmérsékletet, és automatikusan szabályozza a fűtővíz áramlását. Ha hideg van a helyiségben, akkor kinyit, ha túlmelegedett a levegő, akkor elzár. Az elzárószelep csak arra ad lehetőséget, hogy manuálisan változtassuk a leadott teljesítményt, amit általában újra meg kell tennünk, ha a külső hőfok megváltozik. Érdemes tudni, hogy abba a helyiségbe, ahol szobatermosztát van, nem tehető termosztatikus szelep, különben ellenszabályzás alakul ki.

Mikor van szüksége mérnökre?

Írjon üzenetet
Mérnök bevonása
Hőszükséglet méretezéshez

Alul-, vagy túlméretezett hőleadók

Ha nem megfelelő a radiátor mérete, akkor teljesen kinyitott szelep mellett sem éri el a szoba hőmérséklete az elvárt értéket. Jó tudni, hogy ha az összes helyiségben hideg van, akkor feltehetően a kazán van alulméretezve.

Ha a radiátor túlméretes, akkor a leghidegebb időben is részben elzárható a szelep, és ennek hatására a hőfok nem csökken. Ha a házban a hőleadók összteljesítménye van túlméretezve, akkor bizonyos radiátorok teljesen kizárhatók, a komfortérzet jelentős csökkenése nélkül.

Tényleges méret

A fűtési rendszer tervezése szempontjából csak a radiátor teljesítményének (Wattban adják meg a gyártók) van jelentősége, a dimenzionális kiterjedésének (szélesség, magasság, mélység) nincs. Ha az elvárt hőleadási teljesítményt meghatároztuk, a választandó radiátornak megfelelően ellenőrizzük a telepítés helyszínén rendelkezésre álló helyet, az ablak parapet magasságát és a falszerkezet szilárdságát, hogy alkalmas-e a rögzítőelem fogadására. A radiátort az ablak alá érdemes telepíteni, ennek komfortérzeti oka, hogy az ablak „hidegsugárzását” ellensúlyozza a fűtőtest.

Ha radiátort cserél: amennyiben cserélni kívánja a radiátort, és a korábbi elem megfelelő volt, akkor ugyanolyan teljesítményűt érdemes választania. Egy fűtésszerelő nagy biztonsággal tud tájékoztatást adni bármilyen régi típus helyettesítési lehetőségeiről.

Az oldalt szerkeszti
Goda János
okl. gépészmérnök
Vladár Péter
okl. gépészmérnök
Gali András
okl. építészmérnök
futesterv.hu © 2018 Minden jog fenntartva.