Fűtésterv.hu

Cirkó fűtés gázkazánnal

A cirkó rendszerű fűtések és kazánok előnyös választásnak bizonyulhatnak.

A cirkó fűtés a gázkazános rendszerek legelterjedtebb típusa, elnevezése a fűtővíz cirkulációjára utal. A kazánban megtermelt melegvizet egy szivattyú juttatja a radiátorokba, a radiátorokban megtörténik a hőleadás, ezután a víz visszaáramlik a kazánba, és a folyamat kezdődik elölről. A hőtermelő berendezések egyik típusa csak fűtésre dolgozik, a kombi rendszerű készülékek a használati melegvizet is megtermelik.

A cirkó fűtés előnyei

Cirkó kazánok típusai

A gázkazánokat az égéstér kialakítása (nyílt vagy zárt égésű), illetve az égéstermék elvezetése szerint különböztetjük meg.

elnevezés égéstér égési levegő kémény elvi hatásfok
hagyományos nyílt helyiségből szimpla kéménycső 89 %
turbós zárt kültérből zárt légvezetéken koaxiális cső 94 %
kondenzációs zárt kültérből zárt légvezetéken koaxiális cső 108 %

Hagyományos vs. korszerű

Hagyományos vagy modern típusú cirkó kazánt válasszunk

Kondenzációs kazánt válasszunk! Egy elavult nyílt égésterű gázkazánhoz képest egy modern nyílt égésterű cirkó hatásfoka 5-15 %−kal magasabb. Egy kondenzációs készülék ettől 15-20%−kal magasabb hatásfokú. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a kazáncserével a gázszámlánk azonnal ennyivel mérséklődik. Ha egy 20 éves kazánt lecserélünk kondenzációsra, és e mellett külső-hőmérséklet érzékelős, programozható szabályzást is kiépítünk, a fogyasztás akár egyharmadával is csökkenhet. Gázüzemű berendezésekhez sugárzó elven működő padlófűtést illetve radiátorokat, általánosan fogalmazva alacsony hőmérsékletű hőleadókat ajánlunk.

HIRDETÉS

Kombi cirkó

A kombi elnevezés a kombinált üzemre utal, a kazán a fűtés mellett a használathoz is biztosítja a melegvizet. Az ilyen berendezéseknek két csőkimenete van, az egyik a fűtési körnek szolgáltatja a melegvizet, a másik a háztartási használatnak. A kellemes használhatósághoz 40 és 60 °C közötti kilépő vízhőmérséklet szükséges, a modern készülékeknél ez az érték pontosan szabályozható. Egy átlagos fogyasztóra naponta 40 és 80 liter közötti víztermeléssel kalkulálunk.

A kombi cirkó egyszerre vagy csak fűtésre, vagy csak háztartási melegvíz készítésre dolgozik. Nagyobb család esetén előfordulhat, hogy az esti fürdés-mosogatás időszakában a lakás hőfoka némileg csökken, mivel a radiátorok nem üzemelnek. Érdemes tudni, hogy a vízcsap megnyitása után pár másodpercet várni kell, hogy a gázégők begyulladjanak, és csak ezután lesz biztosítva a vízellátás. Ha a lakásban egyszerre több helyen akarunk vízcsapot használni, akkor a készülék teljesítményét ennek megfelelően kell méretezni.

Minta fotó

Az alábbi képen egy kondenzácós kombi cirkó kazán bekötése látható. A bal oldali fehér flexibilis cső a kondenzációs folyadékot vezeti a lefolyócsatornába, a középső sárga vezeték a földgáz bekötése, a jobb oldali elektromos kábel pedig az EPH (Egyen Potenciálra Hozás) vezetéke.

A kombi cirkó kazánok háztartási vizet is termelnek, és kizárólag földgázzal tudnak üzemelni.

Engedélyeztetés

A gázszolgáltató által engedélyezett gáztervre van szükségünk, ha új fűtést építünk ki, kazánt cserélünk, vagy bármilyen átszerelést végzünk a gázvezetéken. A gáztervet jogosultsággal rendelkező gépészmérnök készítheti el, és a helyi szolgáltatóhoz (Budapesten a Fővárosi Gázművek) kell beadni elbírálásra. A jóváhagyott terv birtokában elvégezhetők a kivitelezési munkálatok. Az elkészített cirkó rendszer fontos eleme a kémény, amelyről a helyi kéményseprő-ipari szolgáltató (Budapesten a Főkétüsz) által kiállított szakvéleményt kell beszereznünk. A gázkazán akkor helyezhető üzembe, ha a gázszolgáltató MEO - Műszaki Ellenőrzési Osztálya elvégezte a nyomáspróbás vizsgálatot, és erről jegyzőkönyvet állított ki. Az engedélyezési eljárás ügyintézésével kapcsolatban tudunk megfelelő partnert ajánlani Önnek!

FŰTÉSTERV.hu
Hétfő-Péntek 9-17 Elérhetőség
Az oldalt szerkeszti
Goda János
okl. gépészmérnök
Vladár Péter
okl. gépészmérnök
Gali András
okl. építészmérnök
futesterv.hu © 2024 Minden jog fenntartva.