Fűtésterv.hu

A korszerű fűtési rendszer

Egy fűtési rendszert akkor mondhatunk korszerűnek, ha az éves fűtési költség az elérhető legalacsonyabb, és a megfelelő lakókomfort, és hőérzet is biztosított. Ha korszerű fűtési rendszert szeretnénk kiépíteni, csak épületgépészeti kiviteli terv alapján javasolt megkezdeni a munkálatokat. A közelmúltig alkalmazott „légköbméter” alapú, ökölszabályok szerinti tervezés már nem tud megfelelni korunk energetikai és komfortérzeti elvárásainak.

Energiaforrások, megújuló energia

Gáz

Magyarországon a legelterjedtebb tüzelőanyag a földgáz. Kényelmes felhasználása és kedvező ára miatt az elkövetkező évtizedekben is változatlanul fontos szerepet fog betölteni, így a gázfűtéses megoldásokat bátran merjük ajánlani. A kondenzációs kazántechnológiának köszönhetően a rendszerhatásfok példaértékűen magas is lehet, ha betartjuk a vonatkozó tervezési irányelveket.

Napelem

A megújuló energiaforrások közül a technológiailag legkönnyebben elérhető a napkollektor és a napelem. Ha ilyen jellegű beruházásban gondolkodik, érdemes összevetnie a beruházási költségeket az elérhető megtakarítással, és megbecsülni a megtérülési időt. A közeljövőben európai uniós források fognak rendelkezésre állni a lakosság ilyen jellegű beruházásaira, így érdemes lehet pályázathoz kapcsoltan elvégeznie a kiépítést.

Tűzifa

Tűzifa és más biomassza fűtőanyagok (pellet, brikett, szalmabála) alacsony költségek mellett tudják biztosítani egy épület hőszükségletét. A fatüzelés legkedvezőbb árú hőtermelési megoldás, de a kiépítés és az üzemeltetés költségei magasabbak, mint a gázkazános rendszerek esetében. Ha kérdése van a témában, keressen meg minket, és segítünk Önnek eligazodni az egyes lehetőségek előnyei és hátrányai között!

Hőleadók és kazán

Lehetőség szerint alacsonyhőmérsékletű hőleadókkal üzemelő fűtést létesítsünk. Az elnevezés a fűtőtest alacsonyabb felületi hőmérsékletére utal. A 90/70 hőfoklépcsővelüzemelő rendszerek ma már korszerűtlennek számítanak (a jelölésben a 90 °C az előremenő fűtővíz, a 70 °C pedig a kazánba visszatérő fűtővíz hőmérsékletét jelenti). Az alacsonyhőmérsékletű radiátoros fűtés legfeljebb 60 °C, a padló- és felületfűtések 45 °C előremenő vízhőfokkal működnek. Ezt a hőmérsékletet is csak a leghidegebb téli időben – méretezési állapotban – érik el, a fűtési szezon nagy részében ennél alacsonyabb hőmérséklettel üzemelnek.

Az alacsonyhőmérsékletű hőleadók (padlófűtések és bizonyos radiátorok) előnyei:

Ha gázzal kíván fűteni, csak kondenzációs kazánt javaslunk. Az ilyen készülékek 20-35%-kal alacsonyabb fogyasztásúak, mint a hagyományos, nyílt égésterű, vagy turbós készülékek. Az európai uniós irányelveknek megfelelően a hagyományos gázkazánok a közeljövőben kivonásra is kerülnek a kereskedelmi forgalomból.

Ismerje meg cirkó üzemű, gáz tüzelőanyagú kazánok típusait

Mikor érdemes gépész tervezőhöz fordulnia?

Írjon üzenetet
Mérnök bevonása

Kazán és szabályzás

Korszerű hőtermelő készüléket válasszunk, lehetőség szerint a piacon elérhető termékek közül a legmagasabb hatásfokút! Mivel egy ilyen berendezést 10-20 évre választunk, pár százaléknyi hatásfok különbség is jelentős fogyasztásbeli különbséget okoz hosszú távon, ami biztosan meghaladja a jobb készülék felárát. A rendszer tervezésekor a mérnök munkájának kiindulópontja egy hőveszteség kalkuláció, ami alapján ki lehet választani a megfelelő méretű tüzelőberendezést, és hőleadókat.

Kondenzációs kazán esetén: A földgáz égéstermék kondenzációs hőmérséklete kb. 55 °C, a kazán csak ez alatt működik kondenzáló üzemben. A hőleadókat alacsony hőmérsékletűre kell méretezni, így a fűtővíz hőmérséklete nem haladja meg ezt az értéket.

Minden helyiség fűtésének szabályozhatónak kell lennie, aminek legcélszerűbb módja a termosztatikus radiátorszelepek alkalmazása. Ez a szelep automatikusan nyit-zár, megakadályozza a túlfűtést, és ha nem használjuk a szobát, akkor lekapcsolható. Érdemes tudni: ha a kazánt szobatermosztáttal vezéreljük, akkor ebben a helyiségben nem szabad termosztatikus radiátorszelepet felszerelni, mert ellenszabályzás jön létre.

Külső hőmérséklet érzékelő: ez a berendezés arra szolgál, hogy az előremenő vízhőfokot a tényleges időjárási körülményekhez hangolja. Ha ilyet nem kapcsolunk a rendszerhez, akkor a kazán az alapbeállításának megfelelő fűtővizet fogja szolgáltatni.

Oldalunk segítségével egyszerre több mérnöktől kérhet ajánlatot a tervezésre

FŰTÉSTERV.hu
Hétfő-Péntek 9-17 Elérhetőség
Az oldalt szerkeszti
Goda János
okl. gépészmérnök
Vladár Péter
okl. gépészmérnök
Gali András
okl. építészmérnök
futesterv.hu © 2024 Minden jog fenntartva.