Fűtésterv.hu

Hőveszteség, hőszükséglet számítás

Ismerje meg a fogalom jelentését és a kalkuláció tartalmát!

Családi ház fotója, amin a hőveszteség van ábrázolva.

A fűtési hőszükséglet és számítása

A hőszükséglet egyszerűen: Mekkora teljesítményű fűtésre van szükség, ha a külső hőmérséklet -13 ºC, a szobában pedig 20 ºC van.

A hőveszteség és a hőszükséglet ugyanazt az épületenergetikai mérőszámot takarja (egy adott ingatlan esetében az értékük azonos), csak eltérő logikai közelítéssel, melyet az alábbiakban mutatunk be.

A hőszükséglet számítás annak az energiaáramnak (teljesítménynek) a meghatározása, amely az adott éghajlati területen várható leghidegebb időjárási feltételek mellett az elvárt belső hőmérséklet kielégítő biztonságú fenntartásához szükséges és elégséges. A számítást -11 és -15 ºC közötti külső hőmérsékletet és 20-24 ºC-os belső hőmérsékletet feltételezve kell elvégezni. A pontos érték az adott éghajlati területhez, és a helyiség funkciójához igazodik.

Az épület hővesztesége és kiszámítása

A hőveszteség az épületből/szobából a környezetbe távozó energiaáram. A hidegebb tér irányába történő hőáramlás transzmissziós (sugárzásos), kondukciós (vezetéses) és konvekciós (hőáramlásos) úton történhet. Az elvesztett hő egy részének pótlását a belső nyereségek (háztartási eszközök, világítás), más részét a fűtés fedezi. A passzívházak úgy vannak megtervezve, hogy a használat közbeni nyereségáramok éppen fedezzék a hőveszteséget, így ne legyen szükség hagyományos fűtési rendszer kiépítésére.

Mitől függ? Egy épület hővesztesége a határoló felületek nagyságától (m²), a határoló felületek hőátbocsátási tényezőjétől (hőszigeteltségétől), valamint a külső és belső hőmérsékletek különbségétől (ºC) függ. A hőveszteséget sem a radiátor-, sem a kazán-, sem a termosztát típusa nem befolyásolja, kizárólag az épületszerkezetek és a külső-belső hőfokok közötti különbség határozza meg. A kazán illetve radiátor méretezés azon pillanatnyi hőveszteség alapján történik, ami a leghidegebb téli napok külső hőmérsékletének (lásd térkép) fennállásakor jelentkezik.

Külső hőmérsékletek a számításban

Méretezési hőmérsékletek országrészek szerint a hőszükséglet számításhoz.

Magyarország három területre van osztva méretezési külső hőmérséklet szempontjából, északról dél felé: -15, -13, -11 ºC-os. Az itt látható térképen megtekinthető ez a három régió. A határvonalaktól 10-10 km széles sávba eső épületek tervezése esetén, a mérnök szabadon megválaszthatja, hogy melyik külső hőmérséklettel kívánja elvégezni a számítást.

Tervezett helyiséghőmérsékletek

A hőszükségletet általánosan 18-24 ºC közötti szobai hőmérsékletre méretezik. A közlekedőkben alacsonyabb, a hálószobákban közepes, a nappali és dolgozó szobában magasabb hőmérséklettel számolunk. Ha a helyiségben sok ablak, vagy külső tér felé néző fal van, akkor ahhoz hogy a hőérzetünk ugyanolyan maradjon, a tervezett léghőmérsékletet növelni kell, a felületek ”hidegsugárzása” miatt. Ha alacsonyabb belső hőfokkal is megelégszünk, akkor kisebb a hőveszteség, így 1 ºC csökkentéssel 5-6 % energiát takaríthatunk meg éves szinten.

Hőszükséglet a méretezéshez

Kazánhoz: A hőszükséglet az az energiaáram, amelyet az épületbe be kell juttatni ahhoz, hogy a kívánt belső hőmérséklet fennálljon. Ha gázzal fűtünk, akkor a kazán teljesítményét úgy kell megválasztani, hogy az éppen meghaladja a kalkulált hőszükségletet. Ha háztartási használati melegvizet is termel a készülék, akkor ismerkedjen részletesebben a kombi készülék tudnivalóival, illetve általánosabban a méretezés módszereivel.

Hőszükséglet radiátor méretezéséhez: Ha helyiségenként határozzuk meg a hőszükségletet, a hőleadók mérete minden szobában pontosan megválasztható. Ha radiátoros kialakításunk van, akkor a számítások alapján épp a szükséges és elégséges méretű fűtőtest választható ki, elkerülve a túl- illetve alulméretezést.

Díjtáblázat

Kiszállás nélkül


tervrajzok alapján, 200 m² alapterületig

Az ingatlan hőszükségletének kiszámítása

30.000 Ft
fizetendő bruttó díjon (áfát tartalmazza)

Kiszállás: nincs
Felmérés: nincs
Helyiségenkénti számítás: tartalmazza
Kazánteljesítmény megadása: tartalmazza
Segítség a hőleadók kiválasztásában: tartalmazza

Megrendelem

Kiszállással, felméréssel


egész Pest megyében, 200 m² alapterületig

Az ingatlan hőszükségletének kiszámítása

40.000 Ft
fizetendő bruttó díjon (áfát tartalmazza)

Kiszállás: tartalmazza (Pest megye)
Felmérés: tartalmazza
Helyiségenkénti számítás: tartalmazza
Kazánteljesítmény megadása: tartalmazza
Segítség a hőleadók kiválasztásában: tartalmazza

Megrendelem

A kiszállással egybekötött szolgáltatás megrendelésére csak Pest megyében van lehetőség. A kiszállás és felmérés nélküli megbízásokat az ország egész területéről várjuk, az építészeti terveket a megbízó biztosítja (szükséges: alaprajz, homlokzatok, metszetek rétegrenddel, nyílászárók műszaki adatai). A megrendeléseket egy munkanapon belül visszaigazoljuk e-mailben, és a fent megtekinthető szolgáltatási díjat írásban is megerősítjük.

Az alábbiakban kérhet egyedi árajánlatot a számítások elkészítésére. A fenti áraktól lakóingatlanok esetében nem térünk el, így akkor érdemes ajánlatot kérnie, ha ingatlanja 200 m²-nél nagyobb, vagy egyedi rendeltetésű.

Személyes árajánlatot kérek

Ha kitölti az alábbi űrlapot, egy munkanapon belül egyedi árajánlatot küldünk Önnek e-mailben.

Az építmény adatai


Ajánlatkérő adatai
A munka menete

A megrendelést követően felelős mérnököt rendelünk ki a munkára, aki egy munkanapon belül felveszi Önnel a kapcsolatot.

A számítások elkészítése pár munkanap, melyet a mérnök előre egyeztet Önnel.

A dokumentációt digitálisan kapja meg e-mailben. A szolgáltatás díját átutalással lehet rendezni.

Az oldalt szerkeszti
Goda János
okl. gépészmérnök
Vladár Péter
okl. gépészmérnök
Gali András
okl. építészmérnök
futesterv.hu © 2024 Minden jog fenntartva.